17/05/2011

Η Rosa Parks και ο δικός μας Αλάμ

Η Rosa Parks, Αφρικανό-Αμερικανίδα ακτιβίστρια (και η "μητέρα του κινήματος της ελευθερίας"), το 1955, σε ηλικία 42 ετών, θα αρνηθεί να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν "λευκό" μετά από διαταγή του οδηγού. Η άρνησή της να συμμορφωθεί με τις προσταγές του τρέχοντος ρατσιστικού κανονισμού, θα δημιουργήσει το φαινόμενο του "ντόμινο" και η ίδια θα αποκτήσει διαστάσεις συμβόλου αντίστασης στη φυλετική διάκριση.
Η Rosa Parks το 1955 με τον Martin Luther King
[Αντίστοιχους κανονισμούς συναντάμε φυσικά στη Ναζιστική Γερμανία, με τους Εβραίους να στέκονται όρθιοι στο πίσω μέρος των λεωφορείων.]
Ένα χρόνο αργότερα, η Rosa Parks, κάθεται περήφανα στη θέση της στο λεωφορείο αφού καταργήθηκε ο ρατσιστικός κανονισμός.
Αυτά όμως ανήκουν στον περασμένο αιώνα. Και πολλοί από εμάς τα θεωρούμε δεδομένα. Αντιμετωπίζουμε το ναζισμό και την ΚΚΚ σαν κάτι το "γραφικό", απολύτως ξεπερασμένο και οριακά ...αστείο.
Το 2007, έτυχε να είμαι μάρτυρας σε ένα θλιβερό περιστατικό που μου υπενθύμισε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάτι για το οποίο πρέπει να δίνεις συνεχή μάχη, 24/7 δουλειά, παντού και πάντα υπάρχει ανάγκη να αντιστέκεσαι. Να μιλάς.
Να χάσεις το απόγευμά σου.
Τη μέρα σου. 
Την εβδομάδα σου.
Τη ζωή σου, για αυτά. 
Γιατί δεν είναι ποτέ δεδομένα.
Θα δώσω το λόγο στον Γκαζμέντ Καπλάνι και στο υπέροχο κείμενο (δημοσιεύτηκε στα "Νέα") με το οποίο ανταποκρίθηκε στην καταγγελία μου: 
Υπάρχουμε... Συνυπάρχουμε; Ο Αλάμ που σημαίνει κόσμος...
 Αφού διαβάσετε το εξαιρετικό άρθρο του Γκαζμέντ Καπλάνι, θα χαρείτε να μάθετε πως το εν λόγω περιστατικό έφτασε στο γραφείο του συνηγόρου των δικαιωμάτων των μεταναστών και ο πρόεδρος της ΕΘΕΛ απολογήθηκε δημοσίως (στην τηλεόραση, αφ'ότου είχα δημοσιεύσει την καταγγελία στα ΜΜΕ). Ο ίδιος δήλωσε πως θα επιβληθούν κυρώσεις στον οδηγό, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε αργότερα και από οργάνωση που ασχολείται με τα δικαιώματα των μεταναστών.
Reason will prevail, my friends. Alam will be back on the bus one day. 

Ας ελπίσουμε το καλύτερο για αυτούς τους φρικτούς καιρούς που ζούμε σήμερα.

ΕΓ


1 comment:

  1. παντα με συγκινει η καλοσυνη των ξενων...

    ReplyDelete